Σύγχυση 1η: Η κινεζική γράφεται με ιδεογράμματα.

ΛΑΘΟΣ! Αυτά τα σχεδιάκια με τις πολλές γραμμές ονομάζονται χαρακτήρες (汉子). Παλαιότερα, οι σινολόγοι, λανθασμένα τα αποκαλούσαν ιδεογράμματα. Αυτό το γεγονός οφείλεται στο ότι μια αρκετά μεγάλη κατηγορία χαρακτήρων είναι όντως ιδεογράμματα. Ιδεόγραμμα είναι μια απεικόνιση που αναπαριστά μια έννοια ή μια ιδέα από μόνη της. Στην κινεζική όμως υπάρχουν και χαρακτήρες που αναπαριστούν φωνήματα, συλλαβές που δε σημαίνουν κάτι ή μορφήματα (συλλαβές που δεν μπορούν να σταθούν αυτοτελώς, όπως προθέματα και επιθέματα όπως οι 吗,吧). Οι κινεζικοί χαρακτήρες διαιρούνται σε 6 κατηγορίες. Στα εικονογράμματα, στα ιδεογράμματα, στα ιδεογραμματικά σύνθετα, στα φωνο-σημαντικά σύνθετα, στα μετασχηματισμένα ομόρριζα και στα δάνεια. Εδώ θα βρείτε λίγα λόγια για το καθένα.

Σύγχυση 2η: Υπάρχει κάποιου τύπου αλφάβητο.

ΛΑΘΟΣ! Η κινεζική είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που δεν έχει αλφάβητο! Είναι λογογραφική γραφή, δηλαδή κάθε χαρακτήρας αντιστοιχεί σε μια συλλαβή. Για να μάθει κάποιος ένα χαρακτήρα, από άποψη προφοράς, πρέπει να τον ακούσει ξανά και ξανά, δεν υπάρχουν κάποια επιμέρους σύμβολα στα οποία θα μπορούσε να αναλυθεί όσον αφορά την προφορά του. Εδώ λοιπόν φαίνεται αμέσως η τεράστια χρησιμότητα των συστημάτων λατινοποίησης ακόμα και για τους ίδιους τους Κινέζους. Για τη γραφή των χαρακτήρων ισχύουν τα εξής: Υπάρχουν περίπου 500 -το λιγότερο- "βασικοί" χαρακτήρες, με την έννοια ότι δεν μπορούν να αναλυθούν σε άλλους, όπως είναι οι λέξεις 中,小,与,于,了,马,才 και άλλοι πολλοί αυτού του τύπου, οι οποίοι μπορεί να έχουν απλό, αλλά καμιά φορά και πιο περίπλοκο νόημα. Αυτοί οι χαρακτήρες συνθέτουν αρκετούς άλλους. Τέλος, υπάρχουν τα κλειδιά (τα οποία λανθασμένα παλαιότερα λέγονταν "ρίζες"), μη αυτοτελείς χαρακτήρες (δεν μπορούν να γραφούν μόνοι τους δηλαδή) που βοηθάνε στον εμπλουτισμό των εννοιών και των χαρακτήρων, καθώς και στην βελτίωση του νοήματος των "βασικών" χαρακτήρων. Τέτοια μορφή έχει η μεγάλη πλειοψηφία των κινεζικών χαρακτήρων. Τα παραδείγματα αφθονούν: 你, 买, 菜, 数 και πάρα πολλά άλλα.

Σύγχυση 3η: Υπάρχουν περίπου 100.000-200.000 χαρακτήρες.

ΛΑΘΟΣ! Το 1971 εκδόθηκε το πλουσιότερο κινεζικό λεξικό ονόματι 中文大词典 (Μέγα Λεξικό της Κινεζικής Γλώσσας) από τον Τζανγκ Τσιγιούν, το οποίο περιείχε 49.888 χαρακτήρες. Στο ρου της ιστορίας, λεξικά με όλο και περισσότερες λέξεις έρχονταν στο φως. Σήμερα όμως, για την ανάγνωση μιας εφημερίδας και για τις περισσότερες απαιτήσεις της καθημερινότητας, απαιτούνται περίπου 2.500 χαρακτήρες, αν και οι απόψεις γενικώς διίστανται.